Páginas

Sembrem sègol



Fa un parell de dies que ens ha arribat un sobre amb grans d’un sègol antic per sembrar que ens ha enviat el nostre amic en Carlos Fontales des de Segòvia, d’unes característiques idònies per fer cistells, per si també ens anava be per aquí...

Ja fa temps que em voltava pel cap sembrar sègol per emprar-lo en cistelleria, fa una canya molt alta i la tramuntana que bufa per aquí a l’Empordà .... veient els pagesos de la zona que cada dia sembren els cereals de varietats amb la palla mes curta me’n feia desdir.
 

A casa el que en sap de sembrar a ma i hi entén de sembres es el meu pare en Genís Mercader, a qui li ensenyem els grans de sègol que hem rebut per correu de Segòvia, comenta que ell ja n’havia sembrat de sègol temps enrere, que es un gra petit i ens allargarà força, si el sembrem clar es farà valent i el vent no el tombarà, li fa una certa gràcia que ens hagi arribat de Segòvia i diu que ens ajudarà a sembrar-lo, de tal manera que el tinguem de bon segar amb la falç, la veritat es que a nosaltres també ens en fa de gracia de provar aquest gra vingut de tan lluny.


En Genís es planta en línea a les fites que hem marcat, entreguarda i comença a llençar el gra de entre els dits, de cares a sol, es com ell diu que es veu be el gra quan cau al terra, sembla mentida! que amb els seus mes de 80 anys encara es tan precís en els seus moviments; surten de la ma els grans exactes que els empeny amb la força justa perquè es reparteixin en el lloc que em marcat per sembrar-lo. Segur que el gra ja no li surt de les mans, li deu sortir de dins algun altre lloc, deu ser d’aquell calaix on es guarden les coses que s’aprenen o  s’integren a la persona i que ja no s’obliden mai més.



 
Ens ensenya com hem de retenir i soltar el gra de les mans, acabem de sembrar i fa la reflexió mirant el camp veí, de que ara aquestes màquines de sembrar son molt perfectes i sembren molt be, però abans de les màquines ja se’n sembrava i se’n collia prou de gra.
 
Ja veurem nosaltres si en collirem gaire, de moment ha de nàixer i ja anirem veient..., el sembrem una mica tard però donades les temperatures tan altes que tenim potser això no afectarà massa.
 

No hay comentarios:

Publicar un comentario